Vioolles

Achtergrondinformatie

De viool zoals wij die kennen bestaat al meer dan 300 jaar, en is het kleinste en hoogst klinkende strijkinstrument. Het is een instrument waarmee je heel goed kunt samenspelen in verschillende ensembles. Ook is het een handig instrument omdat je het zelf overal mee naartoe kunt nemen. Je speelt dus altijd op je eigen viool. Al op zeer jonge leeftijd (vanaf 4 jaar) kunnen kinderen beginnen met viool spelen. Naast vioolles kunnen leerlingen ook de altviool leren bespelen.

viool

Techniek

Het geluid ontstaat door het heen en weer strijken van de strijkstok over de snaren. Met de vingers van de linkerhand worden de verschillende tonen gemaakt. Omdat de rechterarm zulke andere bewegingen maakt dan de linkerarm is het belangrijk dat beide armen en handen goed leren samenwerken. Naast het aanleren van de viool- en stokhouding, staat het leren strijken als eerste op het programma. Als de leerling op losse snaren allerlei ritmes kan strijken komt de linkerhand aan bod. De leerling leert eenvoudige melodieën op zijn instrument te spelen, waarbij vooral ook de zuiverheid en de toonvorming belangrijk zijn. Daarnaast wordt het gehoor getraind. Bij een normale ontwikkeling kunnen er aan het einde van het eerste jaar al aardig wat liedjes worden gespeeld en zijn de basisbewegingen aangeleerd.

Materiaal

De viool is bij uitstek een klassiek instrument en daar ligt dan ook de nadruk op. Het repertoire omvat werken uit alle belangrijke muziekperiodes. Daarnaast worden ook andere stijlen gespeeld zoals volksmuziek, jazz en lichte muziek.

Studeren

Voor elk instrument geldt dat het belangrijk is om regelmatig te studeren.
Voor jonge kinderen is de hulp van ouders zeer gewenst.

Aanschaf/huur instrument

Violen zijn in allerlei maten te verkrijgen. Het is mogelijk om eerst een instrument te huren. Dit kan bij diverse vioolbouwers in Dordrecht. De kosten hiervan bedragen vanaf € 100 per jaar. Informeer ook naar de voordelige koopregeling en inruilwaarde.

Monique van Leeuwen
Monique van Leeuwen
Cecile Greer
Cecile Greer
Anahi Oraison

Olga Rybina