Blokfluitles

De warme, houtachtige klank van de blokfluit, gecombineerd met muziek uit lang vervlogen tijden, doet denken aan rijk gedecoreerde kastelen waar elegante paren in schitterende kostuums dansen. Om oude muziek levendig, elegant en mooi te laten klinken, hebben we niet alleen een goede instrumentale techniek nodig, maar ook begrip van de tijd en culturele achtergrond waarin de muziek gecomponeerd is. De combinatie van het bespelen van allerlei soorten en maten blokfluiten en de historische kennis die erbij komt kijken, is de uitdaging die blokfluit spelen zo leuk maakt.

Kinderen

Je leert eerst spelen op een sopraanblokfluit: op een mooie houten droomfluit van Mollenhouwer. Als je verder bent, speel je daarnaast op een goede houten altblokfluit. Je krijgt les uit de nieuwste blokfluitmethodes, met en zonder cd. Op de blokfluitles leer je alle soorten muziek spelen: lichte muziek, hedendaagse muziek, maar ook oude muziek van componisten als Telemann, Händel, Bach en Corelli. Bovendien leer je improviseren en uit je hoofd spelen.

Er zijn veel verschillende blokfluiten: sopranino-, sopraan-, alt-, tenor-, basblokfluit-, C-bas- en contrabasblokfluit. Als je sopraan- en altblokfluit kunt spelen, kun je de andere blokfluiten ook spelen. Als je basblokfluit speelt, leer je ook noten lezen in de bassleutel.

Volwassenen

Blokfluitles is mogelijk op alle niveaus. Dus als volwassen beginner, als herintreder en als gevorderde speler kan je bij MOC Dubbelsteyn terecht. Als beginner mag je zelf kiezen of je begint op sopraan-, alt-, tenor- of basblokfluit. Je mag spelen op de fluit die het beste bij je past. Je luistert tijdens de kennismaking welke klank je het meest aanspreekt en je probeert bij welke fluit je alle gaten goed met de vingers kunt bedekken. We spelen muziek uit allerlei stijlperiodes, waarbij de nadruk meestal zal liggen op de barok. Gevorderde spelers zullen zich ook toeleggen op zeer oude (middeleeuwse en renaissance)  muziek en ook heel nieuwe muziek die gebruik maakt van moderne blokfluittechnieken.

Verder is er een blokfluitensemble dat om de week repeteert, waar altijd nieuwe leden welkom zijn.

Docent


Sonja Gruys
www.sonjagruys.com