Slagwerkles

Herkomst

Trommels, bekkens en ander slagwerk behoren tot de oudste muziekinstrumenten op de wereld. Ze komen vaak uit Azië en Afrika. Mozart was een van de eersten die deze instrumenten in zijn composities gebruikte. In klassieke muziek bespeel je het slagwerk met een paar spelers. In het begin van deze eeuw ging men in Amerika bij de populaire muziek zoals ragtimes en vaudevillemuziek al die trommels en bekkens bij elkaar zetten, zodat je die in je eentje kon gaan bespelen. Zo ontstond het drumstel. Bassdrum, snaredrum en hihat, koeienbellen en verschillende effectinstrumenten. Later zijn er bij de Jazzmuziek kleine tom-toms toegevoegd en liet men de effectinstrumenten weg. Het waren toen nog dunne ketels die ze voor de troms maakten, maar nu is dat allemaal steviger. Dit, om je lekker te kunnen uitleven in de moderne pop, jazz, disco, rap en rockmuziek.

Instrument met veel volume

Wat iedereen weet van slagwerk is dat het veel lawaai kan produceren. Dat lijkt heel vervelend, maar het is vaak heel functioneel. Van oudsher hebben de trommels de functie om mensen op grote afstand te waarschuwen voor het een of ander. In een orkest of popband geven ze het ritme aan en zorgen ze er zo voor dat iedereen in hetzelfde tempo speelt. Maar je kunt natuurlijk ook heel mooi zacht spelen, en een fijne sfeer maken om melodieën en akkoorden van de andere muzikanten te omlijsten.
Om thuis te oefenen zijn er diverse manieren om (lawaai) overlast te voorkomen; voor de speler zelf, voor de andere huisgenoten en de buren!!

Oefenen: tellen, tellen en nog eens tellen!

Het ziet er zo makkelijk uit, dat slaan op die trommels en bekkens. Maar net zoals bij ieder ander instrument moet je er hard voor werken voordat de muziek mooi klinkt. Voor slagwerk betekent dat voornamelijk tellen: één-ne, twee-je, drie-je, vier-re, enz., enz. Moeilijk? Zeker wel, maar met een beetje doorzettingsvermogen voor allen te leren.

Aanschaf

Een drumstel met kleine trommels voor een jonge drummer (tot ± 12 jaar) kost ongeveer € 750,00 compleet. Voor iemand die ouder is wordt een drumstel met ‘gewone’ maten aangeraden: deze kost ongeveer € 1000,00 compleet. Een (goed) elektronisch drumstel is veel duurder en je moet veel verstand hebben van alle snoeren, versterkers en andere elektronica.

Docenten

Peter Bansberg
Peter Bansberg
Ruben Romijn