Harples

De harp is een instrument dat al eeuwen geleden graag door mensen bespeeld werd. De eerste harpen waren klein van stuk, maar inmiddels kun je de harp in vele vormen en maten vinden: van de kleine schootharp tot de grote dubbelpedaalconcertharp. En ook speel je allang niet meer alleen klassieke muziek. Ook popmuziek, jazzmuziek of Ierse/Engelse volksmuziek behoren tot het repertoire.

Lesharp

De beginnerslessen worden op een zogenaamde Keltische harp gegeven. Dat is een hakenharp van ongeveer 1.50m hoog. In het eerste jaar is het raadzaam een harp te huren. Dit kan via de docent of via harpwinkels. Vaak is bij hen ook een huur-koopregeling mogelijk. Na het eerste jaar schaft de leerling een eigen harp aan.
Na enkele jaren kan de leerling de overstap maken naar het bespelen van de pedaalharp. Deze harp heeft meer speelmogelijkheden, zodat de leerling moeilijkere stukken en in harmonie- of symfonieorkesten kan spelen.

Is harples iets voor mij?

Vaak krijgt de docent de vraag: “Is het moeilijk om (beter) harp te leren spelen?” Iedereen kan leren harp spelen. Of je nu jong of oud bent, meisje of jongen bent. Of je nu beginner of gevorderd bent en of je nu dyslexie of ADHD hebt. Voor iedereen is het mogelijk. Natuurlijk zul je thuis moeten oefenen, maar je zult zien dat je na enkele weken al een mooi solostukje kunt spelen. Het notenschrift leer je spelenderwijs. Daarnaast probeert de docent de lessen zoveel mogelijk aan te passen aan de capaciteiten van de leerling. Daarom is het goed om vooraf een proefles te volgen, voordat de leerling zich aanmeldt.