Saxofoonles

Geschiedenis

De saxofoon is een blaasinstrument dat omstreeks 1840 door Adolf Sax gebouwd is.
Het was een instrument waarop je net zo zacht kon spelen als op een strijkinstrument, maar ook zo hard als op een koperblaasinstrument. Hij bevestigde hiervoor op een koperen buis met gaatjes en kleppen een mondstuk met een rietje zoals bij de klarinet. Uiteindelijk noemde hij het instrument naar zichzelf. De saxofoon wordt tegenwoordig gebruikt in heel veel soorten muziek. Je hoort hem in de popmuziek maar natuurlijk ook in de Jazz en Blues. Ook is de saxofoon terug te vinden in de blaasmuziek zoals het harmonieorkest en het fanfareorkest.

Soorten

Er is een grote familie van 7 verschillende saxofoons, van groot tot klein. Op vier van deze saxofoons wordt tegenwoordig het meest gespeeld. De sopraansaxofoon, Altsaxofoon, Tenorsaxofoon en de Baritonsaxofoon. Een leuke anekdote is dat Adolf Sax een wedstrijd uitschreef om op die manier zijn instrument te kunnen verkopen. Hij liet twee orkesten spelen, een met saxofoons en een zonder saxofoons en een jury moest beoordelen welk orkest het beste klonk: het werd het orkest met de saxofoons.

Voorwaarden

Een paar dingen zijn wel van belang bij het spelen. De leerling moet lichamelijk groot genoeg zijn om het instrument goed vast te houden en om bij de kleppen te kunnen. Ook moet het gebit volgroeid zijn. De docent kan goed beoordelen of het kind groot genoeg is om te starten. Maar saxofoonles is er niet alleen voor kinderen, ook volwassenen zijn van harte welkom!

Kosten

Een goed leerlinginstrument kost rond de € 1000,-.
Ook bestaat er de mogelijkheid van huurkoop of de aanschaf van een tweedehands instrument. In alle gevallen is het aan te raden om de docent advies te vragen over de aanschaf van een instrument.

Docenten

Margriet Tubbing
Margriet Tubbing