Muziek op schoot/muziek met peuters

Update januari 2018: op dit moment zijn de lessen afgelopen. Wij houden u op de hoogte wanneer er weer nieuwe lessen van start gaan.


shutterstock_105296666Muziek op schoot/Muziek met peuters

Maart/April 2017 gaat binnenkort van start!

Donderdag
9, 16, 23, 30 maart
6, 13 april

dreumes 9.30-10.15 uur
peuters 10.30-11.15 uur

Lydia van Mourik (1987) behaalde in 2008 de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk. image2Naast haar studie aan het conservatorium in Rotterdam (fluit) heeft zij enkele jaren in de kinderopvang gewerkt. Lydia is een gedreven fluitdocente en volgt momenteel de opleiding voor muziek en het jonge kind. Met haar pedagogische en muzikale achtergrond is het haar wens om anderen te inspireren om muziek dagelijks te gebruiken voor meer plezier en een betere hechting tussen opvoeder en kind.

Muziekworkshops Mina Muis maakt muziek!

Mina Muis heeft een grote koffer bij zich met allemaal muziekinstrumentjes en handpopvriendjes. In elke workshop neemt ze de aanwezige kinderen mee op een muzikale ontdekkingsreis. Dit is het uitgangspunt van elke workshop. Door middel van praktische liedjes en muziekspelletjes worden dagelijkse bezigheden zoals opruimen, tanden poetsen en wandelen een spel. De band met het kind, het van elkaar genieten en samen spelen, staat voorop.

Tijdens de workshop wordt op professionele wijze de muzikale basis gelegd: het kind ervaart muziek in al zijn soorten door tijdens het spel zelf muziek te maken, door de ouder op muziek gedragen te worden of door het muziekspel dat Lydia op diverse instrumenten aanbiedt. Ook kunnen er tijdens de lessen “muzikale verrassingen” worden verwacht waarin het kind zich verwonderd en zichtzelf ontdekt.

In de workshops wordt gebruik gemaakt van allerlei materialen. Hierbij moet u denken aan blokken, poppen en muziekinstrumentjes, maar ook aan allerlei livemuziek dat wordt gespeeld door Lydia zelf.

Wees niet bang, er wordt niet vanuit gegaan dat iedereen goed kan zingen of enorm muzikaal is.
De workshops worden voornamelijk op basis van leeftijd gegeven:

6-12 maanden babygroep

De nieuwsgierigheid in deze leeftijdsgroep wordt gewekt met muzikale klankenspelletjes. De behoefte aan aanraking en beweging komt terug in aanraakspelletjes en de beweging met rammelaars en schoot- en draagspelletjes. Ook raken baby’s verwonderd van livemuziek op fluit, gitaar en andere instrumenten.

1-2 jaar Dreumesgroep

Deze kinderen zijn gek op kiekeboe-muziek, ontdekken en bewegen. Muziek op Schoot groeit mee met de behoefte van de kinderen door ontdekliedjes en creatieve/muzikale materialen die vaak ook leuk zijn om thuis na te maken. De tips voor het maken van leuke instrumenten kunt u achterin het boekje “Peuterpret’’ vinden die u hier kunt bestellen. Bij deze kinderen wordt dan ook nauwkeurig bekeken in welke ontwikkelingsfase het zich bevindt voor verdere stimulatie.

2-4 jaar Peutergroep

Deze kinderen houden meer van afwisseling en fantasiespel. Ook de simpelste, dagelijkse routine wat soms strijd oplevert wordt weer gezellig door de bijpassende liedjes die te allen tijde kunnen worden ingezet.

 

Klein duimpje concert

Deze concerten zijn speciale concerten met livemuziek, waarvan enkele nummers speciaal gecomponeerd en/of gearrangeerd zijn voor de allerjongsten van 0-6 jaar. De muziek, liedjes, activiteiten en luistermomenten zijn helemaal afgestemd op de jonge kinderen. Een fantastische ervaring voor baby’s, dreumesen, peuters en kleuters om instrumenten van heel dichtbij te kunnen zien en horen.

Tijdens een Klein Duimpjeconcert wordt rekening gehouden met de behoeftes van jonge kinderen. Er zijn momenten waarbij de kinderen kunnen meedoen, meeklappen, dansen of in de maat marcheren, maar er zijn ook momenten dat er bij papa of mama op schoot zittend naar de muziek wordt geluisterd. Vaak is het – zeker na afloop – mogelijk om de instrumenten van heel dichtbij te bekijken en vinden er verrassende ontmoetingen plaats tussen musici en kind. Heeft u interesse in het organiseren van een klein duimpjeconcert bij u in de buurt?
Neem gerust contact op over de mogelijkheden en de kosten hiervan.

Bekijk ook de poster! (of download de pdf)

shutterstock_115691938 shutterstock_65962885shutterstock_130843610